Jak vznikal kalendář vzpěraček

Focení titulní strany

S myšlenkou, že jednou nechám udělat kalendář vzpěraček, jsem si pohrávala už několik let zpět. Snad každá vzpěračka se neustále setkává s údivem okolí, když zmíní co dělá za sport. "ty vzpíráš? taková hubená holka?" nebo "na to teda nevypadáš" "vzpírání? Proč si raději nevybereš nějaký ženský sport? Budeš vypadat jako chlap." Tyto i další věty v různých obměnách slýcháme ze všech stran. Většina lidí zná vzpěračky pouze z televize, kde nám (asi schválně) pouští ze světových závodů pouze muže, a ženy z nejtěžších váhových kategorií. Tedy ty, co opravdu vypadají jako bachratí babochlapi.

Prostě to chtělo osvětu, aby si lidé uvědomili, že i vzpírat se dá pro zábavu, bez toho, aby se z žen stávali muži.

Doménu vzperacky.cz jsem koupila před třemi lety, ale ke kalendáři, a tím i k obsahu těchto stránek, jsem se dostala až letos. Nejtěžší je vždy začít. Má první představa byla, že kalendář uděláme pouze nízkonákladově. S fotografem co nás nafotí za pivo, natisknem na nejlevnější papíry... postupně jsem ji ale přehodnocovala. Obzlvášť, když jsem viděla nadšení mnou oslovených vzpěraček na focení. Nemůžu je přece zklamat nějakýma odfláklýma fotkama. Začala jsem čím dál tím víc věřit v úspěch kalendáře, a tím rostla i má odvaha do něj investovat. Z doporučení známých jsem si vybrala profesionálního fotografa - Patrika Pšeju, který podle mého názoru dělá úžasné fotky, a umí je i nádherně upravit. Chtěla jsem, aby fotograf dokázal zachytit ženskou krásu a atmosféru místa. Od začátku jsem věděla, že se bude fotit v Novém Hrozenkově u jezera Balaton. Vypadá to tam dobře a uprostřed prázdnin tam tradičně bývají pořádány závody. To je skvělá přiležitost, aby se sešlo tolik vzpěraček najednou, a mohlo se tak vše nafotit v jeden den.

Přes pár problémů s domluvou, které zřejmě souvisí s vytížeností tak šikovného fotografa, se nakonec povedly opravdu pěkné fotky, což můžete i sami posoudit :)

Již při focení v Hrozenkově se pár lidí začalo o kalendář zajímat, a Český svaz vzpírání si rovnou zamluvil 100 ks, které předávali 20.9. jako dárek na oslavách 120 let vzpírání v českých zemích. Rovněž se ozvalo pár lidí z řad vzpěračů, a to i ze Slovenska, že by o kalendář stáli. Motivovalo mě to k tomu, najít si opravdu dobrou tiskárnu, která mi dodá kalendáře v co nejlepší kvalitě co se týče materiálu i zpracování. Vybírala jsem opět na doporučení známých a různých diskuzních fór. Nejlépe mi vyšlo Z-studio, kde mě překvapil i milý, vtipný, osobní přístup :) Věřím, že s kvalitou budou všichni spokojeni.

Když jsem zařídila tiskárnu, zbývalo už jen dořešit www stránky kde bych kalendář mohla prodávat, a nás vzpěračky také více přiblížit veřejnosti. Protože sama bych dělala stránky moc dlouho, rozhodla jsem se zaplatit si jejich vytvoření. Moji kamarádi, o kterých jsem věděla, že by stránky uměli dobře udělat, bohužel neměli čas, tak jsem si zadala poptávku. Jednoho zájemce jsem si podle sympatií a referencí vybrala Ivo Grosse. Následně jsem zjistila vtipnou věc - i když to nebylo záměrně, fotograf, tiskařská firma i tvůrce www stránek jsou všichni ze Zlína. Asi to bude kvalitní město :)
Později jsem ještě byla nucena najít si grafika pro úpravu titulní fotky, kterou fotil Luděk Bečvář obyčejným digitálním foťákem. Grafik Jan Kouba, (který mimochodem nyní hledá práci) s ní udělal hotové kouzlo téměř na počkání.

Kalendářů bylo vytištěno 500 ks. 100 je rozdáno, dalších 100 zamluveno, takže k prodeji je pouze 300 ks.

Ráda bych poděkovala všem, díky nimž mohl tento kalendář vzniknout. Krom výše uvedených děkuji všem vzpěračkám co obětovaly svůj čas pro kalendář zadarmo, jejich trenérům kteří jim umožnili jet do Nového Hrozenkova i když to byla pěkná dálka. Jmenovitě musím poděkovat Luďkovi Bečvářovi, který mě a děvčata z TJ Bohemians Praha dovezl do Hrozenkova, vedl nás při závodu a podporoval při focení, ale také při mě stál když jsem si procházela stresujícími okamžiky, kdy to vypadalo, že se kalendář nestihne udělat včas do oslav výročí 120 let vzpírání. Díky němu se také nakonec kalendáře mohly na oslavách rozdávat, protože dopravní firma selhala, nedodržela slib, a kdybychom s Luďkem nezajeli do Zlína vyzvednout náhradních 100ks, tak by prostě nebyly. Tady musím znovu poděkovat Z- studiu, že byli schopni v sobotu ráno, mimo pracovní dobu zjišťovat kde je chyba a dodat náhradní kalendáře.
Dál musím poděkovat své rodině za podporu, a hlavně své mámě která mi hodně pomáhá ohledně účetnictví a vůbec celého podnikání, ve kterém jsem teprve nováčkem. Jako část díků jsem logo její firmy AldEkon uvedla na kalendáři.